YOUNG SPACE

VILLENA

YOUNG SPACE

Activities carried out during childhood and adolescence are essential for future development. Therefore, the environment in which the recreational activities of these stages are registered takes on a huge importance.
It is precisely at an early age when the environment is perceived with more intensity, when every stimulus becomes a life experience.
Aware of this reality, the present project is developed to achieve a space that serves as an ideal context where children and adolescents can develop their skills without obstacles.

The youth centre must be a positive space, bright and appropriate to accommodate different collective and social activities.
The objective of the project has been to solve the building in the simplest and most complete way possible, taking into account the peculiarities of the place, as well as the specificity of its use and the flexibility of its spaces that, in the future, could be adapted to new needs.

To do this, lots and voids have been created on the plot to formalize the multipurpose room and annexed uses and patios, conceiving the spaces as containers of light and colour.
The project seeks a balance between the functional and practical building that solves the set of needs without renouncing to the symbolic character of a building with this use.

The program of the centre is carried out on the ground floor mostly. The main access from the pedestrian street is configured as a covered space, collecting both accesses to the ground floor and to the first floor in a different way.
What you first find when you enter is the administration area and the control of both accesses. From here we access the multipurpose room, which is configured as a large double-height space capable of accommodating very different uses. The room has two facades to two courtyards, which guarante natural cross ventilation, as well as natural lighting, also enhanced by zenith skylights. From the room there is direct access to the large courtyard, with visual communication between the two areas, essential for its proper functioning.

Achieving savings in the use of energy resources has been a fundamental guide in the development of the proposal. From the point of view of sustainability, the approach has been to apply, on the one hand, the passive eco-efficient parameters generated by the building’s own design: optimal relationship between orientation/use, natural cross ventilation, natural lighting, air chambers, thermally controlled glass, sun protection, proper choice of lighting systems; while on the other hand, the eco-efficient active parameters have been applied: toilets and taps with consumption saving systems …

The courtyards of the proposal, their trees, their light, their colour, the glazed surfaces, are committed to a public architecture that makes their resistance to use compatible with a friendly invitation to be and to live.

DATOS TÉCNICOS

Cliente: Villena Town Hall

Año: 2009